Troldeliv - Julekalenderbogen


Titel: Troldeliv - Julekalenderbogen
Forfatter: Peter Madsen og Sissel Bøe
Udgivelsesår: 2018
Sideantal: 176
Forlag: Alvilda
Bagsidetekst: 
Menneskene tror ikke på Nisse Nik længere, og den lille gårdnisse har sat sig ud i sneen for at dø. Men i troldehøjen tror de på nissen, og Pajko mener, at han og Paja sagtens kan hjælpe Nik med at lære menneskene god, gammeldags nisseskik. Men er mennesker ikke farlige for små trolde? 
Julekalenderbogen indeholder 26 afsnit med daglige rimbreve fra Nisse Nik, en rar, rasende og rå gårdnisse.


Julerensdyrene fra Postnord har desværre været lidt sent ude i år, så denne anmeldelse kommer lige i sidste øjeblik hvis I skal nå den i år, og det skal I for den er helt fantastisk. Noget af det jeg altid har forbundet julen med (ud over flæskesteg og vaniljekranse, mums!) er familiehygge, og i min familie betyder det kortspil og højtlæsning. Derfor havde jeg to julekalendere som barn, den på DR og så den julehøjtlæsningbog vi havde valgt det år. Det synes jeg er en virkelig hyggelig tradition, som jeg gerne vil slå et slag for at bringe videre. 

Julekalenderbogen er en del af Troldeliv-serien, som er et hyggeligt og veltegnet univers med et bredt og genkendeligt persongalleri (eller troldegalleri om man vil). Det er også tilfældet i denne juleudgave af Troldeliv, hvor vi blandt andet møder Nisse Nik, der har tabt julemodet og Pajko og Paja som ikke vil lade ham give op på menneskene. 
De primære karakterer i denne fortælling er afbilledet i starten af bogen, hvilket giver et rart lille overblik for børnene, der får sat ansigt på de forskellige karakterer med det samme. 



Illustrationerne er fyldt med liv og små fine detaljer, og den opmærksomme børnebogslæser vil måske også genkende stregen, bogen er nemlig illustreret af Peter Madsen, bedre kendt som tegneren bag gigant-succesen Valhalla. Der er lagt meget sjæl og kærlighed i hver eneste tegning, og det mærkes tydeligt på helhedsoplevelsen, der straks får julehyggen til at sprede sig. Hvor Valhalla havde en mere dyster tone, er disse tegninger langt mere bløde og emmer af lys og varme. 


Denne bog er også en kærkommen mulighed for at snakke med dit barn om gamle juletraditioner, da vi igennem Pajko og Paja´s øjne får beskrevet og forklaret en masse af de gamle danske juleskikke. Bogen har heller ikke nogle nævneværdige tidsmarkører, hvilket gør den fantastisk at læse år efter år. Det giver også god mulighed for at bruge den som julehygge i de mindre klasser i folkeskolen, eksempelvis som en hyggelig start på morgenerne i december.  

På mange måder er det en klassisk julefortælling, men den skiller sig dog ud - særligt på ét punkt, den har nemlig ikke kun 24 kapitler men 26. Det synes jeg er et fint lille brud på traditionerne for klassiske juleeventyr, som også kan overraske jeres børn positivt. 


Det juleskuffedarium, der er afbilledet over denne tekst, får stor betydning for fortællingen da det er her Nisse Nik efterlader sine små rimbreve til Sofie. Disse er den positive gnist i Sofies hverdag igennem december. 

Troldeliv - Julekalenderbogen får mine varmeste anbefalinger med på vejen, og bliver helt klart en bog jeg genlæser her igennem december selvom jeg ingen børn har.
For alle kan da bruge lidt julehygge, også voksne. Som bekendt kommer denne anmeldelse jo lige på falderebet, da de pokkers post-rensdyr som sædvanligt havde hængt lige lovligt længe over julegrøden. Men frygt ej, jeg er sikker på jeres børn godt kan tåle at høre 2 kapitler den første dag. 

God oplæselyst og på forhånd rigtig Glædelig Jul 


Kommentarer

Populære opslag